FLYKTINGKRISEN

Vill dela med mig av ett argumenterande tal om flyktingkrisen i Syrien som jag höll för klassen under höstterminen och vill att ni som läser försöker ta till er det som står och tänker ett steg till.

"Flyktingarna som flyr för sina liv från Syrien är något som vi alla har hört talas om? Kriget i Syrien är nu inne på sitt femte år i rad. Miljoner människor är på flykt. Det som håller dem vid liv är hoppet om att få komma till ett land där de kan bygga upp deras liv på nytt och känna trygghet. Ändå påstår vissa att man inte ska ta in dem i landet utan istället hjälpa dem på plats, men min fråga är: Hur kan man stå och säga att man ska hjälpa flytningarna på plats i ett land där landet står i lågor? SD har fått väldigt mycket uppmärksamhet för sina åsikter som för mig är helt oförståeliga och tydligt visar brist på empati.

En del säger att man kan hjälpa flyktingar i de drabbade länderna genom att stödja med pengar. Hur ska pengar hjälpa människor i ett trasigt land? När demväl står där med pengar i handen kommer det inte göra någon skillnad när deblir attackeras av terrorgrupper eller ännu värre, när en bomb exploderar. Vadska pengarna göra då? Stoppa explosionen? Pengarna har ingen betydelse i slutändan i ett land som står i lågor.

Andra säger att man istället ska hjälpa flyktingar på plats, men att hjälpa flyktingar på plats är ingen långsiktig lösning. Till en början kan det varatill en stor hjälp men sedan när kriget eskalerar kommer det ändå leda tillfara att vara kvar i ett land som det är krig i. Därför kommer flyktingarnatill slut ändå behöva fly för sina liv. Tills den dagen kriget är över.

Sverigedemokraterna säge ratt det är bättre att stödja flyktingar från Syrien där de befinner sig än att ta emot en del av dem i Sverige. Enligt SD är det ett effektivare och humanare sätt att använda pengarna för flyktingmottagningen där på plats.

Att vara en medmänniska, vad innebär det egentligen? Jag skulle vilja säga attdet betyder att känna empati och känna en glöd att vilja hjälpa andra människor. Att ställa upp och göra allt man kan för att hjälpa ett barn, enmamma, en människa i nöd. När vi har förstått det behöver vi också förstå innebörden av att behöva fly.
Man
flyr inte för att för att man vill, man flyr för att man måste – man har inget val.Familjer som vill rädda sina barns liv, som vill överleva och få chansen att leva. Dessa flyktingar har i många fall ingenting att återvända till. Deras husoch hemstad är bortsprängda, för gott. Därför så räcker det inte att skänkapengar eller hjälpa flyktingar på plats, för det är ingen långsiktig plan, utanflyktingarna måste ändå fly. De behöver få komma till ett land med öppnahänder. Man bör börja känna empati. Jag har själv rötter från Syrien och en släkt som har drabbats av kriget i Syrien.
Jag vet vad det innebär att lämna sitt hem. Jag vet vad det innebär att fly i ensamhet. Jag vet vad det innebär att aldrig veta när och om man ens kommer ses igen.
Hur skulle ni känna om det var er släkt? Ska vi verkligen acceptera att människor ska behöva leva i oroligheter?

När ska vi vakna? När ska vi välja att agera istället för att reagera? Vi behöver hålla gränserna öppna, Sverige behöver stå med öppna armar, och vi behöver öppna våra hjärtan. Alla människor är värda ett liv i trygghet. SD villinte hjälpa men stjälpa. Vad ska pengar, mat och vård göra för skillnad påplats. Endast hålla våra medmänniskor vid liv på plats i oro.

Nej, det är dags att låta flyktingarna komma hit så vi kan hjälpa dem att leva.I slutändan så är det viktigaste att vi alla hjälps åt att vinna kampen mot flyktingkrisen. Att vi alla går ihop och gör det här tillsammans. Alla ska fåkänna en trygghet och leva livet som man själv vill. Du, jag, ja, allihop. Alla länder måste hjälpas åt men jag tycker att Sverige börjar här nu och gör allt som finns i vår makt, öppna armarna. Tillsammans är vi ett. Tillsammans är vi starkast."

Gillar

Kommentarer

Anonym
,
MYCKET bra skrivet!!!
merelleyakoub
merelleyakoub,
Söööt, tack!!!<3
nouw.com/merelleyakoub

Youtube

Youtube

Instagram

Instagram @merelleyakoub

Instagram merelleyakoubInstagram merelleyakoubInstagram merelleyakoubInstagram merelleyakoubInstagram merelleyakoubInstagram merelleyakoubInstagram merelleyakoub